North Atlantic Drilling

Verdens største tankreder

John Fredriksen er en av de mest kjente norske milliardærene der ute. Norges rikeste nålevende mann, og det rikeste mennesket på Kypros. Ja, John Fredriksen startet sin karriere i Norge. Det er Norge han har å takke for sine milliarder, blant annet norsk fiskeoppdrett. Samtidig valgte Fredriksen å dra fra Norge så fort han hadde samlet opp en gedigen formue – noe mange har ansett som et forræderi. For mens de fleste norske rikinger fortsatt bor og betaler skatt i Norge, var Fredriksen rask med å si fra seg sitt norske statsborgerskap når muligheten oppstod. Deretter flyttet han formuen sin ut av landet og inn på Kypros, et land som av mange regnes til å være et skatteparadis. Nå skal vi ikke være for kritiske til dette sjakktrekket, men det er leit å se at Norges kjære barn misbruker landet vårt for sin egen fordel. Ja, Fredriksen har slitt og jobbet hardt for å komme dit han er i dag, men å snu ryggen til landet sitt og si fra seg sitt norske statsborgerskap er på grensen av svik.

Seadrill og North Atlantic Drilling

Den norskfødte multimilliardæren har interesser i en rekke selskap, ikke bare borerigger og oljebransjen generelt. Marine Harvest er ett av verdens største selskap innen fiskeoppdrett, og Fredriksen har investert store summer i dette børsnoterte firmaet. Hovedsaklig er det dog Seadrill som gir Fredriksen de største inntektene. Seadrill ble opprettet i 2005 og har siden dess vokst til å bli verdens største riggselskap. Med over syv tusen ansatte i femten ulike land, er dette et gigantisk selskap som på mirakuløst vis har overlevd alle mulige kriser og fortsatt kommet ut i pluss. Det kan ha seg å gjøre med det faktum at Seadrill er registrert i et annet skatteparadis – Bermuda. Det virker som at John Fredriksen har en god oversikt over hvordan man skjuler store deler av formuen sin, samt hvordan man skal betale minst mulig skatt. North Atlantic Drilling eies av Seadrill, og dermed går all overskudd til Bermuda, selv om selskapet har kontor i Aberdeen (Skottland).

Harde omgivelser, sterk spesialisering

North Atlantic Drilling spesialiserer seg på oljeboring i den nordlige delen av Nordsjøen og Atlanterhavet, der omgivelsene er så harde som de kan bli. Et hav som aldri er stille, høye bølger og store dyp gjør det nesten umulig å bore etter olje i slike omgivelser. Derimot har North Atlantic Drilling skapt seg et godt navn og rykte nettopp med disse utfordringene i fokus. Med en rekke moderne rigger som kan bore på store dyp og i vanskelige omgivelser, er North Atlantic Drilling en favoritt blant europeiske oljeselskap. Selv om de er inne i en tøff periode med en rekke oppsigelser og flere prosjekter som må legges på is, viser dette Seadrill-eide selskapet gode tall. Dette fordi Fredriksen vet hvordan man kommer seg ut av krisene – mannen har tross alt bygd opp formuen sin flere ganger etter å ha støtt på grunn i diverse økonomiske kriser. Samtidig har North Atlantic Drilling hatt problemer med å oppfylle alle regler på New York-børsen, der de er notert. Det er altså ikke en dans på roser for Fredriksen, og årene som følger vil være problematiske for hans oljeimperium. Kjenner vi mannen rett, vil han dog komme ut av det med det aller meste i behold.